Toertocht Buitenland 2013: Touren im Sauerland!

Sporthotel Kirchmeier

Sporthotel Kirchmeier

Na 25 jaar toertochten organiseren in met name Duitsland, een paar keer Luxemburg en een enkele keer België is het weleens puzzelen waar je het volgende jaar heen zult gaan. En in principe gaan we nooit twee keer naar dezelfde plek. We hebben ooit op een kaart een keer stippen gezet bij de plaatsen waar we allemaal geweest zijn en dan is het net of je een kwart cirkel hebt gemaakt vanaf de grens, zie je dat je heel veel gebieden toch wel een keer gehad hebt: Ardennen, Eifel, Moezel, Rijn, Saarland, Sauerland, Weserbergland, Harz en ga zo maar door.

Met het maken van de routes gaat het net zo, welke wegen hebben we nog niet gehad? Waar gaan we de grens over? Hoe passeren we het Ruhrgebied? Soms komt het weleens zo uit dat je een ooit eerder gereden traject moet opnemen in je route omdat je anders te ver moet omrijden.

Vervelend, denk je dan, tot je je realiseert dat je dit traject 10 jaar geleden een keer gereden hebt! En daarbij, het is nooit een straf om zo’n schitterende weg nog een keer te rijden. Al zou je elk jaar die hairpins, lange doordraaiers en kronkelige bosweggetjes moeten volgen. Dat verveelt nooit! En dan dus dit jaar: waar zijn we al heel lang niet geweest? Daar waren we al snel uit.

Omgeving Winterberg! De laatste keer was in 1994 dus al die bochten daar, ik weet ze niet meer uit mijn hoofd. De 26eeditie van de altijd succesvolle Toertocht Buitenland gaat dit jaar daarom richting het Sauerland. In het wintersportdorpje Altastenberg om precies te zijn en daar, op de top van de ruim 800 meter hoge Kahler Asten, verblijven we in Sporthotel Kirchmeier (Internet: www.sporthotelkirchmeier.de). Toprestaurant, gezellige bar, een zwembad en gelijk vanaf het hotel slingeren de bochtige wegen het heuvellandschap in.

 

De routes zien er geweldig uit en het Sauerland staat ook nog bekend om zijn uitstekende wegen met biljartlakenstrak asfalt. Dat wordt genieten geblazen! Hé, maar hoe zit het met het voorrijden dan? Nooit eerder vertoond maar dat gaan we noodgedwongen niet in mei maar een week voor de TT Assen doen. Want het mag hier dan een buitengewoon slecht voorjaar geweest zijn, in het Sauerland en dan met name rond Winterberg was het uitgerekend tijdens ons geplande voorrijweekend nog slechter, met overdag soms maar 3 graden, zeer dichte mist en stromende regen.

 

Wat zeg ik, met kans op sneeuw! En de beelden op de Duitse zenders en websites spraken voor zich; overstromingen, afgesloten wegen, rivieren buiten hun oevers getreden, chaos!

Geen weer om 3 dagen in te rijden en zeker niet om bij elke afslag stil te gaan staan en op je routerol correcties te gaan staan schrijven. Een week later dezelfde weersverwachtingen dus voor het eerst in 25 jaar hebben we een drastisch besluit genomen: eerst de inschrijving open (de prijzen kennen we immers al) en daarna de routes voorrijden in juni. Het verslag daarvan houden jullie dus nog tegoed.

 

Dus bij deze, geef je op voor het 26e Weekend Buitenland, de Sauerlandse Toertocht Buitenland, en verzeker jezelf van weer zo’n perfect weekendje stuurwerk en avondvertier!

Datum: 30 augustus t/m 02 september 2013

Prijs: 135 euro p.p., toeslag 1-pk 30 euro.

 

Vul voor deelname het inschrijfformulier Toertocht Buitenland in.

Bij voorkeur betaal je vooraf via iDeal:

Betalen Toertocht Buitenland obv 2-persoonskamer (€ 135)

Betalen Toertocht Buitenland obv 1-persoonskamer (€ 165)

 

Bron: MAC Zandvoort