De basistrainingen worden zoals vanouds gegeven in het Taunusgebergte. Op deze locatie ligt de nadruk puur op het verbeteren van de rijvaardigheid. Kleine groepen van maximaal 6 cursisten en heel veel evaluaties van het rijden van de cursisten. Vanuit het schitterend gelegen hotel Taunusblick, gelegen op 400 meter hoogte nabij het stadje Nassau aan de rivier de Lahn, worden trainingstochten gereden naar Naturpark Hoch-Taunus,  Westerwald, Eifel, Hunsrück (gebied ten zuiden van de Moezel) en Naturpark Rhein-Taunus.  Het is een prachtige bosrijke omgeving met afwisselende wegen, waarin iedereen aan z’n trekken komt. Mooie asfaltwegen met uitdagende doorlopende bochten, maar ook kleine bergweggetjes en haarspeldbochten. Tijdens het geven van de motorrijvaardigheidstrainingen wordt veel aandacht gegeven aan het verbeteren van de vaardigheden van de deelnemers, waarbij in grote mate rekening wordt gehouden met het individuele niveau van de deelnemers. Maar ook gezelligheid en het vakantiegevoel zijn belangrijk. Dat deze aanpak goed werkt, blijkt uit het feit dat veel deelnemers jaarlijks deelnemen aan deze training. En uit de deelname aan deze trainingen zijn al vele hechte (motor)vriendschappen voortgekomen.

Als de 1-persoonskamers op zijn, kun je ook inschrijven voor een plaats op een 2-persoonskamer. Je kamergenoot is dan weliswaar een “vreemde”, maar wel eentje met dezelfde hobby als jij, namelijk motorrijden in de bergen.

Ook dit jaar in de Taunus, de 5-daagse training tijdens het Hemelvaartweekend. We kregen vaak te horen dat cursisten het jammer vonden dat de training al weer zo snel voorbij was. Daarom naast de 4-daagse trainingen nu ook een motortraining met een extra dag training.

Voor een uitgebreide omschrijving van het programma tijdens de trainingen in de Taunus, klik in het menu aan de linkerzijde op Motortrainingen en vervolgens op Taunus.

Uiteraard in het programma de tour/training in de Dolomieten. Tijdens tour/trainingen wordt de nadruk gelegd op het rijden van schitterende wegen in een mooie omgevingen. Aan de rijvaardigheid wordt gewerkt tijdens de theorieavonden en de rit van de 1e dag, waarbij de route doelbewust wat korter is gehouden om de instructeurs volop de gelegenheid te geven om de cursisten tips te geven voor een  beter en veiliger motorrijden.

Doel en opzet van de motortraining Doel van de training is om de rijvaardigheid in de bergen te vergroten. Rijden in de bergen is toch wel iets anders, dan rijden in ons vlakke land. Bochtentechniek, het rijden van de juiste lijnen en remtechniek zijn onderwerpen die aan bod komen. Ook het onderkennen van gevaarsituaties en het voorkomen hiervan is een belangrijk punt in deze training. Na een theoretische uitleg worden deze zaken uitgebreid geoefend in de praktijk. Hiervoor zijn tochten uitgezet, waarin alle facetten van het bergrijden op meerdere plaatsen kunnen worden geoefend.
De groepen worden ingedeeld naar rijvaardigheid zodat het rijden voor iedereen leuk is en blijft.  Per groep  is er een instructeur. De instructeur is alle dagen van de reis met de groep op stap. Dus niet één dag training en verder voor jezelf rijden. De instructeurs zijn allen beroepsmotorrijders van politie/marechaussee en defensie. Tijdens de tocht rijdt de instructeur altijd op de tweede plaats in de groep. De cursisten rijden beurtelings voorop. Er wordt regelmatig gestopt, waarbij het rijden van de voorrijdende cursist wordt geëvalueerd. Ook worden er algemene tips gegeven die leiden tot een veiliger en/of prettiger manier van motorrijden. In de avonduren wordt de rit van de dag besproken en wordt er theorie gegeven over het motorrijden in het algemeen en in het bijzonder over het rijden in de bergen. Door deze aanpak is deze cursus ook uitermate geschikt voor de motorrijders die geen of weinig ervaring hebben met het rijden in de bergen.

Het programma voor 2014 is als volgt:
2 – 5 mei,              4-daagse training in het Taunusgebergte
9 – 12 mei,            4-daagse training in het Taunusgebergte
23 – 26 mei,         4-daagse training in het Taunusgebergte
29 mei – 2 juni,    5-daagse training in het Taunusgebergte (Hemelvaartweekend)
4 – 12 juli,             9-daagse training in de Dolomieten
14 – 18 augustus, 5-daagse training in het Schwarzwald
5 – 8 september,  4-daagse training in het Taunusgebergte
Voor meer info: LCVM Bergtrainingen