ago

Historic Grand Prix Zandvoort eert racesuccessen Yamaha

De Historic Grand Prix Zandvoort blijft dit jaar niet alleen beperkt tot indrukwekkende auto’s uit de racegeschiedenis. In het weekend van 30 augustus tot en met 1 september biedt het Yamaha Classic Racing Team een bijzonder overzicht van enkele decennia motorsportsuccessen van het Japanse merk. De vaak unieke motoren worden bestuurd door onder meer 15-voudig wereldkampioen Giacomo Agostini en de Nederlandse Grand Prix winnaar Jos Schurgers. Het zal tevens de laatste keer zijn dat de circa 30 motoren tellende collectie van het Yamaha Classic Racing Team in actie komt.

In 1955 tekende Teruo Okada voor de eerste raceoverwinning van Yamaha. Sindsdien wordt de sportieve erelijst van het merk elk jaar langer. In de jaren ’60 en  ’70 wonnen rijders als Phil Read, Giacomo Agostini en Kent Andersson meerdere wereldtitels met Yamaha. Het merk vierde vervolgens grote successen met coureurs als Kenny Roberts, Eddie Lawson en Wayne Rainey. In het huidige millennium tekenden onder meer Valentino Rossi en Jorge Lorenzo voor een reeks wereldtitels.

Remember the old days

Het Yamaha Classic Racing Team houdt de herinnering aan de racesuccessen van het merk levend. Het YCRT herbouwt en restaureert oude racemachines, om ze vervolgens in al hun glorie op diverse circuits in actie te laten komen. De motoren worden veelal bestuurd door voormalige wereldkampioenen en Grand Prix-winnaars, die met een grote glimlach de gashendel opendraaien.

Het YCRT is opgericht door Ferry Brouwer, wiens relatie met Yamaha in 1968 begon als racemonteur. Hij werkte onder andere voor de kampioenen Phil Read, Jarno Saarinen en Kent Andersson.

Unieke motoren, unieke coureurs

Het Yamaha Classic Racing Team verwacht met circa 30 Yamaha racemotoren acte de présence te geven tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. De twee- en viertakt motoren bieden een overzicht vanaf de jaren ’60 tot 2000, variërend van 125 cc tot 750 cc. Niemand minder dan 15-voudig wereldkampioen Giacomo Agostini zal op Circuit Park Zandvoort zijn opwachting maken. De Italiaanse legende won in 1974 (350 cc) en 1975 (500 cc) een wereldtitel met Yamaha. Phil Read schreef acht wereldtitels op zijn naam, waaronder vijf met Yamaha. Read behoort dit jaar tot de vaste coureurs van het YCRT, samen met Steve Baker (in 1977 wereldkampioen Formule 750 met Yamaha) en Jos Schurgers. De Nederlander eindigde twee keer als derde in een WK en won in 1973 de Grand Prix van België (125 cc).

Afscheidsseizoen

Dieter Braun, die met Yamaha in 1973 de wereldtitel 250 cc veiligstelde, komt ook met helm en raceoverall naar Circuit Park Zandvoort. Datzelfde geldt voor Marcel Ankoné, tweevoudig Nederlands kampioen in de jaren ’70, en Mario van Rooijen. Mario begon als motorcrosscoureur en bouwde vervolgens een lange staat van dienst op als monteur in de wegracesport en bij het YCRT.

De Historic Grand Prix Zandvoort wordt de allerlaatste keer dat het Yamaha Classic Racing Team in actie zal komen. Nog een reden dus om 30 en 31 augustus en 1 september in uw agenda te vrij te houden!

Bron:      Yamaha Nederland               Historic Grandprix Zandvoort