-

Forward-thinking, forward driving: Yamaha introduceert compleet nieuwe 2014 YZ viertakt line-up.

Yamaha 2014 YZ250F.
Al gedurende tientallen jaren legt Yamaha de lat hoog in de motorsport. Deze keer hebben we onszelf overtroffen met de allernieuwste YZ250F. Na jaren van grondige ontwikkeling is het resultaat daar; de naar voren geplaatste rechte inlaat, de achteroverhellende cilinder en het speciaal gevormde ‘snaking’ uitlaatsysteem. Het compleet vernieuwde chassis, die de in MX GP ontwikkelde motor herbergt, brengt het gewicht nog verder omlaag en zorgt voor een krachtige en sensationele off-road ervaring.

 Nieuwe sterkere motor met brandstofinjectie.
Voor het eerst maakt de YZ250F gebruik van brandstofinjectie, voor een uitstekende vermogenskarakteristiek, betere respons en meer vermogen. De ECU kan ten volle worden benut door de optionele MX Power Tuner om de set-up naar eigen voorkeur en terreinomstandigheden in te stellen.

Laag zwaartepunt en lichtgewicht chassis .
Het 2014 YZ250F uitlaatsysteem, een kleinere demper met een andere vorm, zorgt op zijn beurt voor een compact chassis. Slechts één van meerdere factoren voor een betere gewichtsverdeling van de motorfiets. De centraler geplaatste brandstoftank, nu 7,5 liter inhoud, maakte het mogelijk de motorfiets nog compacter te construeren. De YZ250F is beroemd om zijn potentieel in bochten en profiteert nu nog meer van een nieuw ontworpen hydro-formed dubbel wiegframe, vervaardigd van tien verschillende soorten gesmede, gegoten en geëxtrudeerde aluminium onderdelen. Om precisie en controle te waarborgen, biedt het chassis een nieuwe combinatie van stevigheid, balans en schokdempende eigenschappen voor ‘ultieme’ feedback en fun.

Spraakmakend nieuw uiterlijk.
Dankzij de ‘scherpe’ en atletische vorm van de 2014 YZ250F is een machine ontstaan die de gemoederen zal bezighouden. De ultieme YZ-modellen zijn ontworpen voor één doel: winnen! Nieuwe kunststof panelen, zoals de luchthapper, het achterspatbord en de totale vormgeving worden aangevuld door de ‘ingegoten’ graphics op het bodywork voor een duurzamer oppervlak.

-

2014 YZ450F.
Ook de 2014 YZ450F heeft een compleet nieuw ontwerp gekregen om de sterke punten van de motor nog meer te benadrukken. De innovatieve achteroverhellende ééncilinder met brandstofinjectie is aangepast voor meer effectief vermogen, en het ‘snaking’ uitlaatsysteem is slechts één van de vele nieuwe details waarmee het gewicht van de motor nog meer wordt gecentraliseerd. Een compleet vernieuwd chassis maakt de machine nog compacter. Het opnieuw ontworpen subframe, het verfijnde schakelsysteem, de verplaatste brandstoftank en de meer aerodynamische gevormde bodypanelen maken van deze motor een geleid projectiel.

Verbeterd 450cc-motorblok.
De van brandstofinjectie voorziene, viertakt, vier kleppen, DOHC, achteroverhellende ééncilinder heeft een nu nog meer controleerbaar vermogen. De geoptimaliseerde ECU in combinatie met de nieuwe overbrengingsverhoudingen zorgen voor meer dan voldoende koppel, met een extra powerboost vanaf de derde versnelling. Dankzij het aangepaste schakelsysteem gaat er minder aandrijfkracht verloren en is het schakelen versoepeld.

 Gewichtsbesparing.
De combinatie van het nieuwe frame en gewijzigd ontwerp van andere onderdelen van de YZ450F heeft geleid tot gewichtsbesparingen en een lichtgewicht gevoel. Door de toepassing van een Wet sump smeersysteem is er geen olietank meer nodig. De nieuwe radiatorvorm en het compacte subframe zijn nog meer voorbeelden van het nieuwe uiterlijk van de YZ450F.

 Laag zwaartepunt.
De 2014 YZ450F heeft het meest gecentraliseerde zwaartepunt tot nu toe, en daardoor ook een superieure hanteerbaarheid, een kenmerkende eigenschap van Yamaha. Het eerste dat opvalt, is dat de brandstoftank van 7,5 liter ‘meer’ in de motor ligt en dat het luchtfilter nog steeds eenvoudig te bereiken en te vervangen is.

 Ready to think forward!
De minimalistische en scherpe lijnen dragen bij aan het ontwerpconcept “smash movement”. Het nieuwe uiterlijk van de YZ’s daagt u uit met onder andere nieuwe zijpanelen, achterspatbord en de ‘ingegoten’ graphics op het bodywork. Zowel de 2014 YZ250F als de 2014 YZ450F hebben op alle fronten een grote stap voorwaarts gemaakt. Twee verschillende MX-machines, maar wel twee met dezelfde race-DNA: Ready to think forward!

Bron Yamaha